
Ahogy én készítem a liba apróhús csomagból!!!!
HASZNÁLJ APRÓLÉKOT, BELSŐSÉGET, NE CSAK SZÍNHÚST!
Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a Ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet ételünk.
A madarakat keverhetjük is, nem feltétlenül kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele kacsaaprólék is.
Na, de mi most pontosan a LIBAAPRÓLÉK CSOMAGOT használjuk erre a célra!
A leveshez:
- 1,3 kg libaaprólék (pl. szárnytő, nyak, zúza, szív)
- 35 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
- 30dkg fagyasztott leveszöldség
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg (mélyhűtött) zöldborsó
- 1 db vöröshagyma (nagy fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész feketebors
- 1 kis babérlevél
A rizshez:
- 35 dkg rizs
- 4-5 ek libazsír
- 1 kis vöröshagyma
- őrölt fekete bors (bővebben, mint más esetben)
- 2 csokor petrezselyem
- só
ELKÉSZÍTÉS
- Az aprólékot megtisztítjuk, langyos vízben megmossuk, és a fazékba téve 1,5 liter vízzel felöntjük, majd a teatojást beletesszük. A keletkezett habot a tetejéről leszedjük.
- A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és a vöröshagymával, fokhagymával, babérral, lestyánnal, szerecsendióval a leveshez adjuk, és lassú tűzön, gyöngyöző forralással, puhulásig főzzü A gombát egészben adjuk hozzá akkor, amikor a zöldségek félig megpuhultak.
- A levest egy kis fazékba szűrjük, a visszamaradt húsdarabokat és a zöldségeket külön-külön tányérokban hűlni hagyjuk.
- A levest tovább forraljuk (kb. 1 literre lesz szükség, jó, ha a felesleget elfőzzük, mert intenzívebb ízű lesz).
- A langyosra hűlt húst állni hagyjuk.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben a zsírt felhevítjük, a rizst üvegesre futtatjuk. Beledinszteljük a kis fej, finomra aprított vöröshagymát, és a zellerszárat.
- Felöntjük háromszoros mennyiségű forró
- Hozzátesszük a húst és a fagyasztott leves zöldséget, petrezselyem zöldet.
- Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd lassú tűzön puhulásig pároljuk, kb. 15-20 percig (nem kell kevergetni, és a fedőt emelgetni).
- A megmaradt húslevet megtartjuk, visszatesszük a zöldségeket, főzünk ki lúdgége tésztát, és a húsleveként elfogyasztjuk. 🙂
Péntek Viktor
a Libásautó csapatából