A nyár érlelte, gyönyörű káposztafejek gurulnak be a kamrákba, pincékbe, hűtőházakba a földekről. Egyet, egy kis takarosat, én is begurítottam a konyhámba.
Ilyenkor olyan finom nyersen is.
Egy-két káposztalevél megrágcsálása után, közben, hozzáláttam a reszeléséhez. Majd libazsíron megpároltam-sütöttem sóval, borssal meghintve.
Közben a frissen sütött libatepertőm egy részét ledaráltam, mialatt már szépen futott az élesztő.
A lisztet kelesztő tálba szitáltam, belekerült az élesztő, szép sárga tojások és szép sárga libaszír, némi só, a darált libatepertő, no és a sült káposzta.
Kezem erejével és melegével megdagasztottam, meleg helyen kelni hagytam.
Már alig vártuk, hogy mi lesz ebből……
Olyan szép lett a kelt tésztám, hogy csuda, öröm volt dolgozni vele!
Meleg sütőben szépen kisültek az apróra szaggatott pogácsák, mi pedig alig győztük ízlelgetni a kicsit mindegyik más ízű falatkákat, de megállapítottuk, hogy mindegyik kedvünkre való volt!!!
Meleg teával és meleg pogácsával a kezünkben boldogan figyeltük tegnap, Földanya napján, amikor a nappal és az éjszaka egyforma hosszú (09.22), az őszbe hajló tájat.
Testünk, lelkünk egészségére!!!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg libatepertő, 60 dkg fejes káposzta, 2 tojás, 40g élesztő, 1 ek libazsír a tésztába, 1 ek libazsír a reszelt káposzta alá, só a tésztába 1 ek, ha sós a tepertőnk, ha nem sós, akkor 1,5 ek só, és só, bors a káposztára, de ne vigyük túlzásba
1 tojás a kenéshez
180 C-os sütő, kb 1/2 óra sütés
Frissen a legjobb!!!