Ha abban a szerencsében lenne részünk, hogy egy borsodi lakodalomba vagy ünnepi ebédre invitálnának minket, akkor nagy az esélye lenne annak, hogy töltelékkel együtt tálalnák elénk a húslevest. És ez nagyon jó lenne!!! De magunk is elkészíthetjük.
Nagyon finom kiegészítője a levesnek, nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is imádni fogják! Vigyázni kell, hogy ebéd előtt el ne tűnjön a konyhából…….
A libalevest “szokás szerint” felkészítjük (receptet lásd korábban), amikor félfövésben van, akkor kerül bele a töltelék. Jó, ha 1-1,5 órát a levesben tölt. Egyrészt azért, hogy jól átfőjön, másrészt azért, hogy legyen ideje ízeket átvenni a levesből.
Hozzávalók a töltelékhez egy fazék leves esetén:
3 db csirkemáj, vagy ennek megfelelő kacsa-, libamáj
4 db zsemle, 4 db tojás, 1 cs.petrezselyemzöld, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
- az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd az apróra vágott májjal sütjük tovább
- vízben áztatott és kicsavart, összemorzsolt zsemlével, az apróra vágott petrezselyemlevéllel, tojásokkal, fűszerekkel jól összedolgozzuk
- vastagabb hengereket formázunk a masszából és folpackba vagy zacskóba hengergetjük, két végét nem színes madzaggal összekötjük
- a leves félfővésében kerül a levesbe, 1-1,5 órája még legyen a megfővésre
- hagyjuk kihűlni, kiszedve a fóliából közepes vastagságú szeletekre vágva kerülhet az asztalra
- Borsodban a leves után tálalják a főtt húsokkal és zöldségekkel együtt, és savanyúsággal, salátával, de a levesbe téve, főtt tészta helyett is kiváló
Jó étvágyat!