A kacsacomb nem csak klasszikusan, tört krumplival és párolt káposztával finom, erre bizonyíték alábbi receptünk is.
Pontosan annyi kacsacombot tudunk vásárolni, amennyire éppen szükségünk van, mivel nagyon praktikusan egyesével vannak csomagolva és vákuumozva a combok. Ezt én nagyon szeretem, mert így akár csak saját magamnak is süthetek egyet. Csak magamnak? Miért ne!
Nos, én kedvelem pácolni a húst, így már előre készülök, foglalkozom a hússal és nem kell mindent egyszerre csinálnom, no meg izgalmas, intenzívebb ízeket tudok így varázsolni. Kedvünk szerint használhatjuk a fűszereket, jelen esetben só, bors, szárított fűszerkeverék, kakukkfű és majoránna került elő. Olajjal lezárjuk a felületeket és mehet a hűtőbe.
A sütés napján a sütőedénybe kerül a fűszeres pácolajunkkal együtt annyi víz is, hogy ellepje a combokat, lefedjük, és nem magas hőmérsékleten, türelemmel sütjük.
Közben megfőzzük a rizst, én sok sós vízben szeretem főzni, majd leszűrni, meleg vízzel a szűrőben átöblíteni és a tálaló edénybe borítani. Így a pergő szemek jól kiegészítik majd az ízes húst és a tokányt. Nem hiányzik, hogy a rizs túl fűszeres legyen.
A gombatokány jelen esetben a Hortobágyon gyűjtött sziki csiperkéből készült, de természetesen a bolti csiperke (champion) is jó választás. Az alap a hagyma, én szeretem vegyesen használni, a lilát és a vöröset is, később pedig majd jöhet az elmaradhatatlan fokhagyma. Dinszteljük a hagymát, majd felöntjük egy deci fehér borral, kicsit főzzük, hogy az alkohol elpárologjon. Majd jöhet az általunk kedvelt méretre vágott gomba és a borsó. Kevés vízzel felöntjük, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, fokhagymával. Fedő alatt összefőzzük, én nem főzöm sokáig, mert számomra túlzottan összeesik a gomba, de ki-ki ízlése szerint. Végül tejföllel vagy tejszínnel lágyítjuk az ízeket, felrottyantjuk és kész.
Közben meg-megnézzük a combokat, megfordítjuk őket. Ha pedig már puhák, akkor levesszük az alufóliát és magasabb lángon felpirítjuk őket. A comb bőréből szépen kisül a kacsazsír, ami gazdagítja a fűszeres zsiradékot, amit érdemes leszűrve eltenni egy későbbi jó zsíros kenyérhez.
Minden készen áll egy nagyszerű étkezéshez!
Már csak tálalnunk kell azt a remek ételt, amit ma az asztalra álmodtunk és megvalósítottunk!
Jó étvágyat és sok sikert!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db kacsacomb
- 1 csésze rizs
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 csésze zöldborsó
- 1-1 nagy fej vöröshagyma és lilahagyma
- 1 dl fehér bor
- 3 kanál tejföl
- só, bors, majoránna, kakukkfű, szárított fűszerkeverék, fokhagyma