Hozzávalók 4 személyre:
• 1,5 kg libazúza
• 1 kg libaláb
• 4 db vöröshagyma
• 6 gerezd fokhagyma
• 1 db zöldpaprika
• 2 evőkanál pirospaprika
• 2 teáskanál só
• 2 teáskanál őrölt bors
• 1 kiskanál köménymag (opcionális)
• 5 evőkanál libazsír
Elkészítés
• A zúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd mérettől függően 2-3 részre daraboljuk. A hagymát apróra, a paprikát kockára vágjuk.
• A zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, beleforgatjuk a zúzott fokhagymát, a zöldpaprikát, és pár percig összepároljuk. Utána hozzáadjuk a feldarabolt zúzát és az egész lábakat. Jól átforgatjuk az egészet, majd hagyjuk, hogy a párolástól a zúza kiengedje saját levét és közben egy kicsit pörkölődjön is.
• Következik a sózás, borsozás, ízlés szerint kerülhet bele a köménymag is, majd addig pároljuk, amíg a saját levét elfövi, csak ezután adjunk hozzá először vizet vagy húsleves alaplevet! Ez apróságnak tűnik, de higgyék el, hogy ízletesebbé teszi ételünket! Most már rákerülhet a fedő, kezdjük el lassan, türelemmel párolni. Előfordulhat, hogy többször zsírjára pirul, de ez nem baj. Ilyenkor pótoljuk a folyadékot apránként mind addig, amíg a zúza teljesen meg nem puhul. Ne adjunk egy-egy alkalommal túl sok vizet hozzá, ha azt akarjuk, hogy végül pazar ízű és nem túl híg szaftunk legyen!
• A libazúzának és a libalábnak 2-3 óra főzés minimum kell, hogy omlósan puha legyen. A vége felé bolondításul tegyenek bele két gerezd fokhagymát egészben és egy kevés száraz vörösbort, nem bánják meg.
A tálalását a kiváló minőségű és ízű Balmaz Tészta orsó tésztájával vagy széles metéltjével ajánlom! Tejföl is kínálható hozzá.