Hozzávalók 4 személyre
• 3 db libanyak bőr
• 3 db száraz zsemle (vagy száraz kenyérszelet)
• 3 db tojás
• 15 dkg libamáj
• 1 db vöröshagyma
• petrezselyemzöld
• őrölt bors
• só
• ételízesítő fűszerkeverék
• közepes sütőtök
Elkészítés
• A tisztított libanyak bőröket kiáztatjuk, jól átmossuk.
• A keskenyebb végét összevarrjuk, mi rendesen varrótű és cérna segítségével tettük, és bevált.
• Elkészítjük a tölteléket. Vízben áztatjuk a száraz zsemlét (vagy kenyeret), jól kicsavarjuk, és szétmorzsoljuk. Alaposan összedolgozzuk a tojással és a feldarabolt libamájjal, hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát és petrezselyem zöldet, sózzuk, borsozzuk és ételízesítővel is megszórjuk, Ha híg lenne, akkor zsemlemorzsa hozzáadásával tehetjük keményebbé.
• A nyakbőr szélesebb részén bekanalazzuk a tölteléket, nem túl sokat, hogy a sütésnél majd ne repedjen meg. Ha kész, akkor ezt a végét is összevarrjuk. Végül kívülről megsózzuk a bőrt.
• A készülőben lévő húslevesünkbe beletesszük, megfőzzük.
• Amikor megfőtt, akkor óvatosan kivesszük, és hozzátesszük a már előkészített, felkockázott sütőtökhöz. Alacsony hőmérsékleten kezdjük sütni, majd amikor a sütőtök megpuhult, akkor magas hőmérsékleten felsütjük, egyszer megfordítjuk, hogy minden oldala szépen egyenletesen megsüljön. Zsiradék hozzáadására nincs szükség, mivel a nyakból szépen előgyöngyözik a libazsír.
• A nyakat gyönyörűen felszeljük, és a sütőtök körettel második fogásként tálaljuk. A gazdag és tápláló liba húsleves után éppen megfelelően könnyed főétel!