Hogy ne mindig a megszokott alapanyagból készítsük a hétvégi húslevesünket, javasoljuk, hogy próbálja ki liba- és kacsaaprólékból.
Olcsó alapanyagnak számít a hízottkacsa-láb és a hízottliba-nyak, mégis fantasztikus párosítás a húslevesünkhöz.
Hozzávalók
- liba – kacsa aprólék: láb, nyak, egyéb
- só, bors, kömény
- 20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, fehérrépa
- 10 dkg zeller
- 2-3 fej krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- petrezselyemzöld
- zöldpaprika
- 1-2 tk bio ételízesítő
- csigatészta vagy cérnametélt
Elkészítés
Először az átmosott kacsalábakat tesszük fel hideg vízben főni, mivel ennek több időre van szüksége a fővéshez, majd kb 30 perc elteltével hozzátesszük a feldarabolt libanyakat is. Levesünket kissé megsózzuk, beletesszük a szemes borsot, pár szem egész köményt, egy fej vöröshagymát, egy fej fokhagymát, és egy édes zöldpaprikát, nem erőset. A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk. Amikor a hús félig puha, akkor tesszük hozzá a zöldségeket, ha szükséges még, akkor sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. A liba-kacsaleves kissé erősebb fűszerhasználatot igényel, mint a csirkehúsleves! Takaréklángon, lassú forralással főzzük. Amikor elkészült, kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan leszűrjük, a leves egy részben megfőzzük az un. lúdgége avagy csigatésztát, de cérnametélttel is finom 🙂 . A húst, zöldséget, tésztát és a levest külön tálakban tálaljuk.
Végül friss petrezselyemzölddel meghintve kínáljuk aranysárga, illatos húslevesünket.
Költségek
- 1kg libanyak: 360.-Ft
- 1 kg kacsaláb: 550.-Ft
Jó étvágyat kíván a Libásautó csapata!